dilluns, 28 de maig de 2012

100 aniversari Tísner

Avui, 28 de maig de 2012, és el cent aniversari del naixement d'Avel·lí Artís- Gener, Tísner, i per recordar-lo comparteixo un fragment de "Paraules d'Opoton el vell".

"I atès que cap d'elles no era home, o que no hi havia cap home entre elles, vam pensar que potser hauríem arribat al país de les amazones, on les dones fan la llei i la guerra i solament veuen mascle una vegada l'any, quan els ve el zel, i fan el que natura demana, ço és, s'aparellen i durant. I després maten els homes o els foragiten quan ja s'han rebolcat de dos en dos, car ja no en volen saber res més i si nou llunes més tard neix un noi el maten i si neix una noia la guarden i els homes que hi van a d'això són d'una altra tribu i solament hi van una vegada l'any a fer el seu fet car amb una sola vegada n'hi ha prou si és ben feta i les altres ja són vici, divertit però, que. La terra de les amazones és país estrany i molta gent en parla però mai no et diuen cap on cau i tu penses com poden explicar els homes que hi han estat si els maten després de la rebolcada, quedi posat com a pregunta."

I en el mateix llibre també hi podem trobar la frase següent:

"...per experiència sé com és de tossuda la Raça Castella i com mai no deixa anar de grat allò que ha arrabassat."

Visca en Tísner i visca el sentit de l'humor!

10 comentaris:

Quadern de mots ha dit...

Un bon dia per conèixer en Tísner, gràcies.

Carme ha dit...

Visca en Tísner!

vaig sentir ahir a la tele que la família posarien a la web tots els llibres sencers de Tísner, ja que la majoria no es troben i estan descatalogats... ens ho posaran fàcil per conèixer millor la seva obra.

Bon dia, Núria!
Bon dia, Carme-Quadern!

Pau Roig ha dit...

Visca!

Núria Pujolàs i Puigdomènech ha dit...

Quadern de mots...gràcies per començar el dia passant per aquí!...Un petó!

Carme...quan sento que l'obra d'en Tísner està descatalogada em ve com una pruïja...M'encanten els autors com ell que utilitzen la seva intel·ligència per dir les veritats i, a sobre, fer riure...un petó!

Pau...i visca els artistes com tu!...un petó!

El porquet ha dit...

Molt bon recordatori! El segon fragment, de tant cru i real, m'ha fet regirar l'estómac i tot.

Núria Pujolàs i Puigdomènech ha dit...

Porquet...sí, sí...el primer paràgraf mostra l'atreviment, la ironia...i el segon, ens fot una patacada per ensenyar-nos d'on ens ve aquesta esclavitud moral i econòmica que patim. Un petó!

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Si aquest 2012 haguéssim de commemorar totes les personalitats que fan centenari, no faríem res mes als blogs!

I sap greu fer oblits com amb Tísner. Per sort els crucigramistes se n'han recordat prou i han omplert el dia d'activitats i homenatges.

Núria Pujolàs i Puigdomènech ha dit...

Víctor...jo ho vaig recordar perquè segueixo el perfil d'en Tísner que algú ha fet al Facebook i perquè sabia que el mateix any celebràvem aniversari dels dos magnífics cunyats: Tísner i Calders. Un petó i gràcies per ser-hi!

Jpmerch ha dit...

Genial en Tísner.

Núria Pujolàs i Puigdomènech ha dit...

Jpmerch...per a mi també és genial tot i que encara em queda molt per llegir. Fa poc vaig llegir els seus "Ciris trencats". Un petó i gràcies per passar per aquí!